Μετάδοση ασθενειών από έντομα
Όλα τα έντομα μεταφέρουν ιούς, βακτήρια ή παράσιτα μέσα στο σώμα τους, μπορούν να εξαπλώσουν ασθένειες μεταδίδοντάς με τσίμπημα ή με άλλα μέσα. Τα έντομα που μεταδίδουν ασθένειες στον άνθρωπο με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ λίγα. Παραδείγματος χάρη, μολονότι υπάρχουν χιλιάδες είδη κουνουπιών, μόνο τα κουνούπια του γένους Ανωφελής μεταδίδουν την ελονοσία η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στην κλίμακα των θανατηφόρων μεταδοτικών ασθενειών στον κόσμο μετά τη φυματίωση.
Τα κουνούπια μεταδίδουν διαφορετικές νόσους, το κουνούπι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή εφόσον συμβάλλει στην εξάπλωση της ελονοσίας, καθώς και του δάγγειου και του κίτρινου πυρετού, ασθενειών που μαζί ευθύνονται για αρκετά εκατομμύρια θανάτους και εκατοντάδες εκατομμύρια κρούσματα ετησίως. Τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της γης κινδυνεύει να προσβληθεί από την ελονοσία, και το 40 % περίπου από το δάγγειο πυρετό. Σε πολλές περιοχές, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει και τις δύο ασθένειες.
Τα κουνούπια δεν είναι τα μόνα έντομα τα οποία μεταφέρουν ασθένειες μέσα τους. Οι μύγες τσε τσε μεταδίδουν τα πρωτόζωα που προκαλούν την ασθένεια του ύπνου, η οποία προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και αναγκάζει ολόκληρες κοινότητες να εγκαταλείψουν τους εύφορους αγρούς τους. Οι μαύρες μύγες ευθύνονται για την τύφλωση 400.000 Αφρικανών επειδή μεταδίδουν τον οργανισμό που προκαλεί την τύφλωση. Οι φλεβοτόμοι μπορεί να είναι φορείς πρωτόζωων που προκαλούν τη λεϊσμανίαση, μια ομάδα ασθενειών οι οποίες επιφέρουν αναπηρίες, παραμορφώσεις και συχνά το θάνατο και οι οποίες σήμερα προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο. Οι πανταχού παρόντες ψύλλοι μπορεί να είναι ξενιστές ταινίας, εγκεφαλίτιδας, τουλαραιμίας, ακόμη και πανώλης που συνήθως συσχετίζεται με το Μαύρο Θάνατο ο οποίος μέσα σε έξι μόλις χρόνια θέρισε πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης κατά το Μεσαίωνα.
Ψείρες, ακάρεα και τσιμπούρια, εκτός από άλλες ασθένειες, μεταφέρουν και διάφορες μορφές τύφου. Στις εύκρατες χώρες του κόσμου, τα τσιμπούρια μπορεί να είναι φορείς της νόσου Λάιμ η οποία μπορεί να καταβάλει τα θύματά της και αποτελεί την πιο κοινή μεταδιδόμενη ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. Μια μελέτη από τη Σουηδία αποκάλυψε ότι αποδημητικά πουλιά μπορούν να μεταφέρουν τσιμπούρια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, πιθανώς εισάγοντας σε νέες περιοχές τις ασθένειες των οποίων αυτά είναι φορείς. Τα τσιμπούρια, μεταδίδουν στον άνθρωπο περισσότερες ασθένειες από κάθε άλλο αρθρόποδο, εκτός των κουνουπιών. Μάλιστα, ένα και μόνο τσιμπούρι μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τρεις διαφορετικούς νοσογόνους οργανισμούς και μπορεί να μεταδώσει και τους τρεις με ένα μόνο τσίμπημα!
Φωτογραφικό υλικό
Ετικέτες: Απεντομώσεις - απολυμάνσεις - μυοκτονίες